SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarkt voor werknemers
en werkgevers in het mbo.

Interventies dimensie ‘Rol- en taakverdeling’

Innovatief teambuilden met Tweamy

Wilt u de samenwerking in uw team optimaliseren? Tweamy kan u hierbij helpen. De gratis app is een nieuwe, innovatieve manier van teambuilding die helpt om excellent te presteren, met plezier samen te werken en toegevoegde waarde te leveren.

Tweamy kan u helpen om de samenwerking in uw team te optimaliseren. Hierbij staan gedrag en communicatie centraal. De gratis app geeft u inzicht in de rollen en het gedrag van verschillende teamleden. Hiervoor vullen alle teamleden online profielen in. Dit doen ze voor zichzelf en voor elkaar. Zo krijgt u direct nieuwe inzichten en mogelijke aanleidingen voor gedragsverandering.

Met de premium variant van Tweamy kunt u nog meer duurzame stappen zetten. Zo kunt u feedback vragen, teamleden hun zelfkennis te laten ontwikkelen, gebruik maken van offline coaching en een teamrapportage laten maken. Met het teamrapport kunt u offline nog meer verdiepende stappen maken voor uw teamontwikkeling.

Wilt u meer weten over de app? Kijk dan snel op de website Tweamy.

Profiteer optimaal van de kennis die u in huis heeft

Waarom zou u extern een training volgen als u ook te rade kunt gaan bij collega’s? Een organisatie heeft vaak veel kennis in huis waar iedereen van kan profiteren. Door intervisiesessies te houden kan al deze kennis met elkaar gedeeld worden. Zo wordt je samen sterker.

Medewerkers uit hetzelfde vakgebied wisselen tijdens een intervisiebijeenkomst op diverse gebieden kennis uit. Een intervisiegroep biedt hiervoor een veilige omgeving en kent geen hiërarchie. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld problematische vraagstukken, het inhoudelijke werk, belemmerende gevoelens of overtuigingen, organisatieveranderingen en professionele ervaringen.

Waarderende Intervisie
Bij waarderende intervisie staan successen centraal in plaats van problemen of lastige situaties. Er kan zo een andere toon gezet worden tijdens een intervisiesessie. Door uit te gaan van energie, kracht en kansen komen de mogelijkheden van de situatie beter en sneller naar voren dan de onmogelijkheden.

De methode van waarderende intervisie stoelt op de aanpak van Appreciative Inquiry (Waarderend Onderzoeken). Hierbij wordt de aandacht gericht op wat mensen willen en wat voor ze werkt in plaats van een aanpak van probleemoplossen en analyseren.

Hoe werkt het?
De intervisie is gebaseerd op gelijkwaardigheid en veiligheid. Het accent ligt op het eigen maken van de intervisiemethode(s) en ontwikkelen van een inzichtelijk en probleemoplossend vermogen van de deelnemers.

Zo kunt u sneller professioneel tot inzichten te komen die gericht zijn op nieuwe perspectieven en gedragsverandering. Het lerend vermogen van de organisatie wordt hierdoor versterkt. Eerdere strategieën, doelstellingen, regels en procedures worden ter discussie gesteld, kaders worden losgelaten en er wordt bewust gezocht naar verrassende, paradoxale oplossingen

Tips

Tip: Zorg voor deskundigheidsbevordering om de benodigde competenties te ontwikkelen. Zorg voor feedup, feedback en feedforward.
feedup-feedback-feedforward
Tip: Zorg voor een waarderende houding. Kijk naar wat werkt onder het motto: Catch them by doing something right. Waardeer niet alleen het resultaat van iemands werk, maar ook of vooral de inspanning van iemand.  Kijk met een waarderende blik naar andermans gedrag en presteren. Erkennen van zowel de inspanning als het resultaat staan centraal. Zo creëert u een cultuur waar leren van fouten maken niet alleen mag, maar zelfs nodig is om verder te komen.